De zachte kracht van Malva

Malva is de Latijnse naam voor Kaasjeskruid, afkomstig uit de Malvaceae familie, net als de Stokroos, Heemst en Hibiscus. Ze lijken qua blad en bloem allemaal veel op elkaar, en ze zijn alle vier sterk geneeskrachtig. Het leuke is dat van de wortel van Heemst Marshmallows worden gemaakt. De Engelse naam voor Heemst is dan ook ‘Marshmallow’ en de Engelse naam voor Kaasjeskruid is kortweg: ‘Mallow’. Mallow komt van ‘mellow’, wat zacht en rustig betekent (‘vrij van hardheid’). Kaasjeskruid is dan ook een vrijgevige plant, rijk aan een veelheid aan oneindig bloeiende bloemen en slijmstoffen die het lichaam en de geest zacht maken, en blokkades doen verweken.

Hibiscus Trionum, ook een Malva soort

Zacht, maar ook krachtig

Kaasjeskruid is een plant van tegenstellingen. De complete Latijnse naam is ‘Malva sylvestris’, wat zoveel betekent als ‘zachte en mooie bloem van het bos’. Kaasjeskruid is zeker zacht (voel maar eens aan de kroonbladeren!) en ook erg mooi, maar ze groeit overal behalve in het bos. Sterker nog, Malva groeit het liefst zo dicht mogelijk bij de mensen, in stedelijke omgeving. Men zegt ook wel dat Kaasjeskruid erg van mensen houdt en dat zij daarom zo uitbundig bloeit. Tussen juni en september bloeien er vrijwel constant 2 tot 4 bloemen per bladoksels aan de hoofdstengel. Maar de bloemen van Kaasjeskruid worden al snel roestig en verwelken alweer na 1 of 2 dagen. Kort daarop vormen zich weer nieuwe bloemen en zo gaat dat maanden lang door. Een vrijgevige plant, maar wel met een houdbaarheidsdatum, als je het mij vraagt.

Tussen juni en september bloeien de bloemen van Kaasjeskruid meerdere keren uitbundig, met 2 tot 4 bloemen per bladoksel.

Kaasjeskruid is zowel geschikt voor mensen die altijd maar blijven geven zonder ooit iets terug te verwachten, als voor mensen die naar iedereen blokkades opgooien, uit angst om gekwetst te worden. Ik voel het zelf meer zo dat ‘Kaasjeskruid mensen’ heel veel geven en zeggen dat ze er niks voor terug verwachten, maar stiekem eigenlijk gekwetst zijn als ze niet de erkenning krijgen waar ze op hadden gehoopt. Verwachting en emotionele afwijzing zorgen zowel voor mentale verharding als ophopingen in spieren, darmen, de huid en de luchtwegen. Kaasjeskruid herstelt de balans, waardoor de energie weer vrij kan stromen. Het is dus een zachte weekmaker, maar ook een sterk geneeskrachtig kruid.

Geneeskrachtige werking

In 1727 staat in een oud spreekwoordenboek over Malva beschreven:

‘De maluw heet dus ‘latijn, gelijk men acht,

Omdat zij zonderling, gebruikt, den buik verzacht,

Haar wortel zal geschraapt, den darmen ledig maken,

En vrouwen aan den vloed der stonden doen geraken.

De stengel en bladeren van Kaasjeskruid zijn licht behaard, dit verwijst naar de aanwezigheid van Silicium (Kiezelzuur). Silicium heeft een heilzame werking op de huid en de slijmvliezen. De paarsblauwe bloemen verwelken snel omdat zij boordevol met Slijmstoffen zitten, dit proef je als je erop zuigt. Slijmstoffen zijn ook heilzaam voor de slijmvliezen en de (hoofd)huid). De verkleuring van paars roze naar blauw tijdens het drogingsproces is analoog aan de gasstofwisseling die in onze longen plaatsvindt en duidt op de aanwezigheid van Anthocyaanglycoside. Anthocyaanglycoside is verantwoordelijk ivoor de opbouwende werking van de longen en lichte verdoving van pijn. Het aanwezige Calcium zorgt voor een goede bot- en spieropbouw. De hoge concentratie Etherische olie zorgt voor een desinfecterende en ontstekingsremmende werking.

Toepassing:

Constitutie: Ontstekingsremmend en immuunsysteem opbouwend; bij ontstekingen in het algemeen. Hart-tonicum.

Luchtwegen: Ontkrampend en slijmafvoerend. Bij ontstekingen van de bronchiën, longen en bij verharde bronchiën en astma. Verwacht keelpijn, heesheid, ontstoken amandelen, hoest of andere ontstekingen aan de luchtwegen. Verzacht de keel, voor zangers, redenaars en mensen met een hese stem of problemen aan de stembanden.

Spijsvertering: Onstekingsremmend en slijmvliesherstellend. Bij zweren aan het maag- darmkanaal, aambeien, glutenallergie (coelakie), ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa. Licht laxerend.

Huid: Bij ontstekingen van de huid, droog eczeem, psoriasis, steenpuisten, zweren, couperose en abcessen.

Hormoonstelsel: Ontstekingsremmend, slijmvliesherstellend; bij ontstekingen aan de eierstokken en baarmoeder, bij bevallingen, als de weeen niet doorzetten.

Urinewegen: Verzachtend en mild diuretisch; bij nierbekkenontsteking, nierstenen en reuma.

De grootste geneeskracht bevindt zich in de bloemen van Kaasjeskruid, die we voor het verwerken tot medicijn of thee plukken wanneer zij net zijn uitgekomen en nog geen roestige plekken vertonen. Aangezien de bloemen snel verwelken is het belangrijk deze meteen te verwerken, drogen duurt door de aanwezig van slijmstoffen erg lang en kan daardoor schimmel veroorzaken. Het beste is om de bloemen direct in een tinctuur te verwerken of 3-4 uur op de laagste stand in de oven te leggen. De tinctuur noemen we na afzeven kortweg: Malva.

Na droging kunnen de bloemen tot olie of zalf worden verwerkt, samen met een paar druppels etherische Lavendel olie heeft dit een zeer heilzame werking op de huid. De bladeren van Kaasjeskruid zijn smakelijk en worden al sinds de 8e eeuw als groente gegeten, het smaakt een beetje naar spinazie en kan op dezelfde manier worden bereid.

Een thee van Kaasjeskruid heeft een soortgelijke heilzame werking op de darmen en luchtwegen als de tinctuur, maar de Slijmstoffen worden in water nog beter afgegeven. In dit geval is het het beste om een koud water aftreksel te maken door de bloemen 8 uur in water te laten weken. Voor gebruik (en na afzeven) even opwarmen. Dit heet een water-maceratie.

Kaasjeskruid tinctuur - Malva sylvestris
Een tinctuur van Kaasjeskruid bloemen heeft een ontkrampende en ontstekingsremmende werking op de luchtwegen, urinewegen en de darmen. En van binnenuit (aangevuld met Kaasjeskruid olie) en heilzame werking op de huid, bijvoorbeeld bij eczeem en psoriasis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *