Recept voor ABC-tje: Avocado Banaan Chocolade Pudding met Pepermunt

Ik ben nooit zo’n enorme zoetekauw geweest. Als kleine meisjes kregen mijn zus ik met Pasen een trommel vol met snoepjes van mijn grootouders, en een mandarijn. Ik stopte de mandarijn in het trommeltje met de snoepjes en keek er weken lang niet naar om. Tot m’n zus op een dag vroeg of ze misschien een snoepje uit mijn trommel mocht, want die van haar was al leeg. We deden de trommel open en troffen daar een beschimmelde mandarijn die zijn sporen over de rest had achtergelaten.

In restaurants neem ik als dessert liever een kaasplankje dan iets zoets, tenzij er iets bijzonders op de kaart staat, zoals iets met Rabarber bijvoorbeeld. Maar ja, Rabarber is eigenlijk ook weer meer zuur dan zoet. Ik denk dat ik daarom zelf ook niet vaak desserts maakte, maar sinds ik bezig ben met de geneeskracht van kruiden daag ik mezelf steeds meer uit om creaties in m’n keuken te fabriceren waar ikzelf en anderen stijl van achterover slaan. Spannende en interessante smaaksensaties, daar hou ik van. Bovendien houd ik niet zo van boter, melk en opgeklopte eiwitten, ik vind het te machtig. Ik ben geen veganist, maar als het om koken gaat kies ik vaak toch liever voor plantaardige opties. Dat voelt gewoon minder zwaar.

Een andere reden waarom ik vaak kies voor plantaardig, is omdat ik steeds meer leer over eetbare en geneeskrachtige planten die ook nog eens heel goed zijn voor de spijsvertering. En een volwaardige bron van mineralen, vitamines en eiwitten! Ideaal dus om aan gerechtjes toe te voegen en er iets omheen te bedenken. Ik was al een tijdje opzoek naar een recept voor een veganistische chocolade mousse waarin ik pepermunt kon verwerken. Uiteindelijk is het de ABC pudding geworden. ABC pudding is een bommetje aan enorm geneeskrachtige ingrediënten. Banaan, Avocado, Cacao en Pepermunt (en zelfs de garnering van kokosrasp) zitten allen boordevol heilzame inhoudsstoffen (scroll naar beneden voor details), en ABC pudding is ook nog eens vrij van zuivel en toegevoegde suikers.

Wat heb je nodig?

Recept is voor 2 personen met trek 😉

  • 4 Bananen
  • 1 Avocado
  • 2 eetlepels Cacao poeder
  • 1 eetlepel Kokos rasp
  • 4 blaadjes Pepermunt
  • een blender

Als je behoefte hebt om je chocolade mousse ietsje zoeter te maken dan zou ik aanraden er een scheutje Agave siroop aan toe te voegen, of honing. Dit is een koud dessert, dus als je er kristal suiker aan toevoegt dan smelt het niet en blijft het korrelig, terwijl je voor een gladde substantie wil gaan. Kies daarom voor iets vloeibaars en neutraals.

Hoe maak je het?

Dit is misschien wel het makkelijkste volwaardige dessert dat ik ooit heb gemaakt. De bereiding zelf kost misschien 15 minuten, hooguit.

  • Ontdoe avocado en bananen van schil en pit.
  • Meng de bananen en avocado in een grote kom en prak ze even.
  • Doe er cacaopoeder en 2 pepermunt blaadjes bij en roer het geheel nog even om.
  • Schep het mengsel in de blender en pureer een minuutje, tot er een gladde substantie ontstaat. Echt een luchtige mousse wordt het niet, maar wel ontzettend lekker!
  • Schep over in twee kommetjes en sprenkel de kokosrasp eroverheen, en de rest van de pepermunt ter garnering.
  • Zet een uurtje in de koelkast voordat je het serveert.

Smullen maar!

Heilzame eigenschappen van de afzonderlijke ingrediënten (behalve kokos):

Avocado

De Avocado plant is familie van de Laurier en zit vooral boordevol met looistoffen en onverzadigde vetten. Looistoffen (ook wel tannines genoemd) werken vochtafdrijvend en samentrekkend, waardoor eventuele kwaadaardige bacteriën op de huid en in de darmen moeiteloos worden afgevoerd. De Avocado plant werd door inheemse bevolkingen in Midden- en Noord- Amerika nahuatl genoemd, wat ‘teelbal’ betekent, omdat de vrucht daarop lijkt. Dit is niet zomaar. Het vruchtvlees is gunstig voor de prostaat en kan worden ingezet bij allerlei klachten aan de balzak. Eet dus veel Avocado als je last hebt van een opgezwollen prostaat of als je vaak moet plassen.

Ook bij vrouwen is er sprake van een associatie met het hormoonsysteem en de voortplantingsorganen. De looistoffen in Avocado voeren overtollig vocht in de baarmoeder af en overmatige slijmvorming wordt verminderd, dit helpt bij ontstekingen aan de eierstokken, baarmoederwand en bij overmatig bloedverlies en krampen tijdens de menstruatie. Het regelmatig eten van Avocado helpt de hormooncyclus goed te doorlopen.

Verder verlaagt de Avocado cholesterol en koorts. Het is tevens inzetbaar bij allerlei nerveuze klachten, zoals een te hoge bloeddruk en spanningshoofdpijn.


Banaan

Men gaat er vaak vanuit dat Bananen aan bomen groeien, maar de Banaan is geen boom. Door de over elkaar liggende vlezige bladstelen ontstaat er een schijnstam, maar het is een plant. In Latijn heet de Bananenplant Musa acuminata. Het word ‘Musa’ betekent ‘muze’ in Arabisch of Perzisch en daar is de plant naar vernoemt. Al in de 6e eeuw voor Christus is er geschreven over de heilzame werking van de Banaan, in Boeddhistische geschriften.

Een bijzondere plant dus, waarvan vrijwel alle delen eetbaar en heilzaam zijn; de bloemen, de wortels, de stengel en de vrucht. De vruchten zijn vlezig maar toch licht verteerbaar en een beetje plakkerig en slijmerig als je het prakt (in een pudding bijvoorbeeld), dit maakt hem slijmvlies- opbouwend, bij allerlei infecties aan de maagwand, de huid en de darmen. De Banaan werd vroeger gebruikt om de de tuberculosebacil te doden, die onder andere in de darmen vertoeft. Ook uitstekend om diarree mee te stoppen en mineralen aan te vullen na overmatig vochtverlies bij braken.

Bananen staan vooral bekend om hun hoge dosis Kalium. Kalium is een onmisbaar mineraal en ons lichaam kan het niet zelf aanmaken. Samen met Natrium is Kalium verantwoordelijk voor een goede vochthuishouding en bloeddruk in het lichaam. Ook regelt Kalium de geleiding van zenuwprikkels naar de spieren, waardoor deze goed kunnen samentrekken en bewegen. Bij een Kalium tekort kan er sprake zijn van: hartritmestoornissen, lusteloosheid, misselijkheid en verzwakte spieren. Naast Kalium bevatten Bananen ook een hoge dosis Magnesium (bot- en spiervorming) en Selenium. Selenium is een anti-oxidant en ontzettend belangrijk voor het verwijderen van zware metalen en vrije radicalen, en de opbouw van het immuunsysteem en hersenfuncties. Samen met de hoge dosis vitamine C is Banaan dus erg goed voor onze natuurlijke afweer.


Cacao

Voor de duidelijkheid, ik heb het hier over rauwe en ongezoete cacao uit de cacaoboon. In Latijn heet de Cacao-plant Theobroma cacao. Theobroma betekent ‘voedsel van de goden’. De naam cacao komt van de eeuwenoude beschavingen in Midden-Amerika, denk aan de Olmec, Maya en Azteken, die ‘kakaw’ een heilige status toedichtten. Goden werden aanbeden voor het brengen van cacao naar de wereld en het werd gebruikt in rituelen, ceremonies, feesten en festivals. Vanwege de waarde werden de bonen zelfs gebruikt als een vroege vorm van geld.

Uiteindelijk is cacao ook in Europa terecht gekomen en hier wordt cacaopoeder tegenwoordig als ‘superfood’ verkocht. Het is erg rijk aan anti-oxidanten, mineralen en vitamines. De antioxidanten in cacao hebben een positieve invloed op je cholesterol en bieden daarmee bescherming tegen hartproblemen. Cacao beschermt ook tegen diabetes type 2. De mineralen in cacao bestaan uit Ijzer, Koper en Magnesium. Ijzer is een soort geleider die andere mineralen beter door het lichaam verspreidt en bouwt het bloed op. Dit maakt cacao een uitstekend middel bij bloedarmoede. Magnesium is belangrijk voor je hersenen, je stofwisseling en je immuunsysteem. Daarnaast helpt Magnesium om je spieren, botten en tanden sterk en gezond te houden. Koper helpt bij de zuurstoftoevoer naar rode bloedcellen, maar ook bij de regulatie van je stofwisseling.

Uit onderzoek is gebleken dat er in het Westerse dieet sprake is van een groot tekort aan Magnesium en Koper. Cacao is een uitstekende bron van beide mineralen, zo bevat 1 eetlepel cacaopoeder (10g) wel 53 gram Magnesium.

Tot slot bevordert Cacao de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die je goed doen voelen en je libido verhogen, dit komt door de aanwezigheid van het stofje fenylalanine. Fenylalanine wordt in de hersenen omgezet naar dopamine, en dopamine ken je misschien wel: het verhoogt je geluksgevoel en concentratievermogen.


Pepermunt

Niet een hoofdbestanddeel in dit gerecht, maar toch zeer de moeite waard om aan te halen: de geneeskrachtige werking van Pepermunt (Mentha x piperita). Pepermunt, niet te verwarren met de veel meer voorkomende Kruizemunt, is een kruising tussen Watermunt en Aarmunt. ‘Mentha’ komt van het Griekse woord minthos, dat ‘sterk ruikend’ betekent. De onmiskenbare geur en smaak is te danken aan de inhoudsstoffen menthol en menthon; Pepermunt bestaat voor 60% uit deze inhoudsstoffen. Menthol en menthon zijn sterk werkende essentiële olien die in de juiste dosering een enorm geneeskrachtige werking hebben op het zenuwstelsel, luchtwegen, de spijsvertering en de huid.

Pepermunt werkt kalmerend, desinfecterend en ontkrampend. Samen met het hoge gehalte aan looistoffen en bitterstoffen zorgt het voor een verlichtend gevoel na een zware maaltijd, het bevordert de eetlust en stimuleert de spijsvertering. Met name bij nerveuze darm en maagklachten zoals misselijkheid, te veel maagzuur, maag- en darmzweren, galstenen en koliek. Ook op het centrale zenuwstelsel heeft Pepermunt een kalmerende werking, bijvoorbeeld bij hoofdpijn en migraine. Het heeft juist een stimulerende werking bij zenuwuitputting en depressie, alleen de geur al geeft verlichting.

Pepermunt staat verder bekend om het veelvuldig gebruik in allerlei anti-griep en verkoudheidsmiddeltjes, dat komt omdat de etherische olie in Pepermunt desinfecterend werkt en bij inhalatie de bacteriën in slijmvliezen en huid kan doden. Hierdoor kan je weer vrijer ademen. Bovendien heeft het ook een licht verdovende werking, waardoor voorhoofds- of bijholte ontsteking als minder pijnlijk wordt ervaren. Tot slot heeft Pepermunt een verkoelende en daarna verwarmende werking op de huid, dit werkt uitstekend bij jeuk, waterpokken, muggenbeten, huiduitslag, brandwonden en zweren.

Leuk feitje over Pepermunt: het bevat een fyto-oestrogeen die de vruchtbaarheid van vrouwen kan bevorderen. Vandaar dat de bruiden vroeger een krans van Munt droegen.

Let wel op: De menthol in Pepermunt is dermate expectorerend (uitdrijvend) dat het niet gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap. Ook kunnen verslavingsgevoeligen beter wegblijven bij Pepermunt : in combinatie met suiker kan menthol een dronken gevoel geven en zo afhankelijkheid creëren. Kruizemunt is dan een goed alternatief, want het bevat veel minder menthol.


Aan Kokos ga ik een heel apart stukje wijden, met name omdat het naast een voedingsmiddel ook een cosmetisch product is, waar ik graag mee werk in balsems en zalven. Daarover dus later meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *