Over Fabula Flora

Fabula Flora is een immer groeiend en bloeiend naslagwerk voor alles dat met kruiden en kruidengeneeskunde te maken heeft, van een expanderend naslagwerk tot een blog met aloude weetjes, legendes, botanische kunst en recepten die jouw leven kunnen verrijken.

Kruidengeneeskunde & verhalen

Het gebruik van plantaardig en organisch materiaal voor geneeskundige en cosmetische doeleinden is ouder dan de weg naar Rome. In het Oude Egypte werden al tincturen op basis van alcohol gemaakt, zalven op basis van ossenvet of honing en parfums op basis van essentiële olie en enfleurage. Misschien zou je zelfs kunnen zeggen dat we hier ons voortbestaan aan te danken hebben.

Tot de 18e eeuw waren de Westerse geneeskunde en kruidenleer onherroepelijk met elkaar verbonden. Synthetische medicijnen bestonden daarvoor nog niet. Tijdens de Industriële Revolutie in Europa ging men experimenteren met het onttrekken en nabootsen van chemische bestanddelen uit planten om hier gestandaardiseerde zalven, pillen en capsules van te maken. Veiligheid en dosering werden de belangrijkste graadmeters binnen de farmacie. Botanisch materiaal is zelf namelijk lastig te standaardiseren, dat komt omdat de inhoudsstoffen in planten (zelfs al zijn ze wetenschappelijk bewezen) per jaargetijde, tijdstip en locatie kunnen fluctueren. Daarmee kwam een einde aan het grootschalig gebruik van medicinale tincturen, maceraten en infusen.

Toch zijn we deze technieken zeker niet vergeten, steeds vaker wordt er terug gegrepen op traditionele geneeswijzen van de Oude Kelten, Romeinen en Grieken; en zelfs op de gebruiken van de ‘officines’ (de oude klooster-apotheken) van de Middeleeuwen, waarin alle opgedane kennis uit Europa tot de Renaissance in wezen samenkwam. Er doen zich steeds vaker verhalen de ronde dat natuurlijke bestanddelen herkenbaar zijn voor ons lichaam, en dat het daarom ‘beter’ is. Vaak is dit gebaseerd op intuïtie en ervaringen, want het is niet per definitie veiliger om gebruik te maken van plantaardig materiaal. Het vereist de nodige kennis over de juiste dosering, de herkomst van inhoudsstoffen en de wijze van onttrekken. Steeds meer mensen verlangen terug naar een tijd waarin zij onderdeel uitmaakten van die ervaring, waarin oraal overgedragen tradities hen van zelfredzaamheid konden voorzien.

Die intuïtieve hang naar en revival van volksremedies zien we terug in het gebruik van natuurlijke cosmetica en de opkomst van de Aromatherapie, Apitherapie en Kruidengeneeskunde. Er is veel voor te zeggen, al ben ik niet geheel onpartijdig. Naar mijn mening ligt er een balans besloten in de geneeskrachtige aard van planten en bomen, en die balans kan niet zomaar uit een kruid worden onttrokken of nagebootst. Maar het is ook belangrijk dat het veilig gebeurt.

Middels deze website maak ik je graag onderdeel van de ervaring waarin het leven met de seizoenen besloten ligt. Dat doe ik zelf het liefst aan de hand van verhalen, waardoor de kennis over kruiden gaat leven en zich vastzet in ons limbisch systeem (aka het lange termijn geheugen). Vandaar de combinatie ‘kruidengeneeskunde & verhalen.’

Ik wens je veel (lees)plezier.

Meer weten over mijn persoonlijke beweegredenen om dit platform op te zetten? Mijn verhaal.