Natuurlijke antibiotica van Hollandsche bodem

Wat hebben Radijs, Broccoli en Waterkers met elkaar gemeen? Juist, ze behoren allen tot dezelfde familie: de familie der Kruisbloemigen. Met als onderscheidende inhoudsstof: mosterdolie- glycoside. Die mosterd-olie geeft Radijs, Mierikswortel en Waterkers hun typisch scherpe en pittige smaak. Het is een ware sensatie. Maar niet elke groente in deze familie is even pittig, Broccoli (bijvoorbeeld) bevat minder mosterdolie-glycoside dan de Mierik, maar je plukt er nog steeds de geneeskrachtige vruchten van! Letterlijk en figuurlijk.

De meeste kruiden en groenten in de Kruisbloemen familie doen het goed in de winter, zoals Rode Kool en Spruitjes bijvoorbeeld. Je kan ze echter geen ‘typische’ Hollandsche groenten noemen want de reden waarom ze het hier in ons koude kikkerlandje goed doen is niet omdat ze nou zo van nattigheid houden, maar omdat het echte doorzetters zijn! Broccoli, Bloemkool, Boerenkool… ze kunnen zowel aarden in droge grond, in hooggebergten, als ook in de drassige velden van Holland. Ze groeien op plekken waar de meeste soorten het laten afweten, behalve de Tropen dan. En dat is fijn voor ons, want Kruisbloemigen bevatten stuk voor stuk een enorme hoeveelheid vitaminen en mineralen, én mosterdolie-glycoside.

Mosterdachtigen zetten het aan/uit knopje van ons lichaam op AAN.

Kan dat? Ja, dat kan, spreekwoordelijk dan hè. Ik noemde al even dat de groenten binnen de kruisbloemen familie echte doorzetters zijn, dit merk tevens terug in de heilzame werking die ze op ons lichaam hebben. Ze bieden ons weerstand en zetten ons gehele zenuwstelsel AAN.

Je merkt het gelijk als je je blokje kaas ietsje te diep in de mosterd (van de mosterdplant dus) doopt. Via de neus stijgt de mosterdolie naar je holtes en prikkelt de klieren, je gaat ervan zweten en je krijgt een rode kleur. Misschien niet de meest aangename tafelervaring, maar het kan beslist geen kwaad. Sterker nog, met mate zijn Mosterd, Mierikswortel, Radijs en Wasabi zeer goed voor onze doorbloeding en het aanwakkeren van het immuunsysteem.

Een Mierikswortel tinctuur is dan ook bij uitstek een prachtig middel om voorhoofdsholte ontsteking te bestrijden, werkt naar mijn mening veel effectiever dan het in Pepermunt aanwezige Menthol. Het in Mierikswortel aanwezige Sinigrine lost slijm op en werkt, samen met de andere aanwezige inhoudsstoffen, bacteriedodend en ontstekingsremmend. Niet alleen in de voorhoofdsholtes en bijholtes bieden de mosterdachtigen verlichting bij slijm, ook bij astma en bronchitis. Door het aanzetten van de zweetklieren werken Mierik en Radijs bovendien urine drijvend, waardoor allerlei vastzittende bacteriën en vervuilingsziekten (denk aan jicht, reuma) makkelijker via de nieren en de blaas kunnen worden afgevoerd.

In de natuurlijke gezondheidszorg worden mosterdachtigen aangemerkt als natuurlijke antibiotica. Het grote verschil met synthetische antibiotica is dat Radijs, Oost-Indische Kers en alle andere mosterdachtigen juist de darmflora bevorderen en de lever ondersteunen. Hierdoor worden dus niet alleen de bacteriën gedood die infecties veroorzaken, ze zorgen voor balans door gezonde bacteriën aan te maken. Dit laatste gebeurt vooral in de darmen. Daarbij promoten de aanwezige flavonoïden en ijzer de aanmaak van rode bloedcellen, die op hun beurt de opname van zuurstof in ons bloed bevorderen en dit hebben we nodig om weer energiek de dag door te kunnen, om te herstellen.

Tot slot is wetenschappelijk bewezen dat mosterdachtigen ondersteuning bieden bij het bestrijden van vrije radicalen die zich in onze cellen nestellen. Vrije radicalen kunnen het DNA van onze cellen aantasten, waardoor de weg voor tumoren wordt vrijgemaakt. De anti-oxidanten en anthycyoninen in bijvoorbeeld Radijsjes zorgen ervoor dat de gifstoffen worden afgevoerd, dit maakt het zeer geschikte voeding tijdens chemo-kuren, met name bij darm-, nier- en mondkanker. Een enzym in Mierik en Radijs wordt tevens in ziekenhuis laboratoria gebruikt om antilichamen en kankercellen te ontdekken. Dit helpt enorm om kanker in een vroeg stadium te ontdekken en behandelen.

Let wel op! Mosterdachtigen kunnen vanwege hun prikkelende werking overgevoeligheid veroorzaken. Bovendien wordt het gebruik ervan afgeraden bij een traag werkende schildklier en maag- en darmzweren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *